Malé koronazamyšlení...

25. 03. 2020 17:35:24
...na téma hyenismus a příprava na minulou válku. Máme zde druhý týden celonárodní karantény a zatím se držíme statečně.

Doporučení naší drahé vlády dodržujeme (až na některé výjimky) a nákupní panika v hytlermarketech (jak by pravil Laďa Větvička) se též nekoná. Až na jeden drobný nedostatek:

Ještě před ustanovením vládních opatření zmizely z regálu všech maloobchodních řetězců veškeré výrobky, nesoucí ve svém názvu přívlastek dezinfekční. Dezinfekční tekutá mýdla na ruce, dezinfekční gely na ruce, dezinfekční spreje, dezinfekční navlhčené ubrousky - zkrátka téměř kompletní portfolio značek Sanytol a Savo. V regálech po nich ještě zbyly cenovky a z nich je patrno, že těsně před zmizením z trhu byly tyto produkty ve slevě. Náhoda? Nemyslím si. Podle mne jsou možné dva důvody nastalé situace:

a) objevilo se několik podnikavců, kteří využili situace a zboží jednoduše vykoupili z trhu. Teď zřejmě čekají na vhodnou chvíli, aby jej za násobek ceny prodali a přišli tak k zisku. Za normální situace se nejedná o nic špatného, je to pouze nákup za účelem dalšího prodeje. V situaci, kdy je na celém území státu vyhlášen nouzový stav a omezen pohyb obyvatelstva, je toto jednání přinejmenším nemravné. Nejsem právník, ale domnívám se, že v současné době toto jednání není v ČR trestné ani za nouzového stavu (případně mne opravte, jestli se mýlím).Když byl v této zemi nouzový stav naposledy (před 80 lety), bylo takovéto jednání klasifikováno jako ohrožení válečného hospodářství, zboží bylo zabaveno a spekulanti zastřeleni u zdi. To dnes již naštěstí nehrozí, ale konfiskaci zboží bych a priori neodmítal - něco podobného ostatně provedla vláda se zásilkou 800 tisíc roušek v Lovosicích, než vyšlo najevo, že se jedná o zásilku Červeného kříže, určenou pro Itálii. Jo, i takovéto přehmaty se někdy stávají ;-))

Někteří překupníci už nevydrželi a nasyslené zboží nabízejí prostřednictvím inzerce na Bazos.cz a Aukro.cz. Nemusejí se pravděpodobně bát nějakého zakleknutí ze strany silových složek státu, ostatně předpokládám, že disponují pouze zlomkem z celkového množství zboží, Ta hlavní část je podle mne jinde...

b) k této variantě mne dovedl následující článek https://denikn.cz/315347/dezinfekci-vyrabi-skoly-i-lekarny-presto-stale-chybi-lide-ji-kradou-z-nemocnic/. Respektive ta část, kde marketingová ředitelka společnosti AC Marca z Přišimas u Kolína (výrobce dezinfekčních prostředků značky Sanytol) se zřejmě nechtěně podřekla: „Pokud bude nutné poskytnout část produkce do Státních hmotných rezerv, učiníme tak, ale bohužel na úkor dodávek do maloobchodní sítě.“

Učiníme tak, nebo jsme tak již učinili? Tady se musím zastavit u jedné instituce jménem Správa státních hmotných rezerv. Jedná se o pozůstatek studené války (zřízena zákonem 2/1969 Sb., činnost upravena zákonem č. 97/1993 Sb.). Její smysl spočívá v nashromáždění trvanlivých potravin, desinfekce, pohonných hmot a jiných komodit nezbytných pro přežití obyvatelstva po určitou dobu, než je obnovena fyzicky zničená infrastruktura (typicky po útoku zbraněmi hromadného ničení). Samotná koncepce Správy počítá pouze se situací, kdy je přeživší obyvatelstvo nashromážděno v protiatomových krytech, zatímco venku je zvýšená radioaktivita a potraviny spolu s hygienickými prostředky jsou distribuovány armádou přídělovým systémem do jednotlivých krytů.

Nic ovšem není vzdálenější současné koronavirové realitě, kdy jakékoliv shromažďování obyvatelstva (tím méně v krytech) je v principu nežádoucí, infrastruktura není fyzicky zničená - pouze by se v případě většího rozšíření nákazy v populaci mohlo stát, že by ji zakrátko neměl kdo udržovat a opravovat - což myslím, že v době psaní tohoto článku ani zdaleka nehrozí.Jinými slovy - samotná existence Správy státních hmotných rezerv je výborným důkazem, jak jsme skvěle připraveni na minulou válku.

Zároveň postrádá jakýkoliv smysl deponovat větší množství hygienických prostředků, potravin a čehokoliv jiného ve skladech Státních hmotných rezerv v situaci, kdy zdravotnickým zařízením se zoufale nedostává dezinfekce a v obchodech jsou pouze prázdné regály v místech, kde bylo ještě nedávno dezinfekce dostatek. Epidemie koronaviru vyžaduje od nás ode všech zcela jiný přístup, než jaderný útok, nebo konvenční válka - což byly hrozby, kvůli kterým byla Správa hmotných rezerv zřízena.

Proto bych se chtěl touto cestou obrátit na kompetentní osoby, zodpovědné za chod Správy hmotných rezerv: Pokud máte co do činění se současným nedostatkem dezinfekčních prostředků v maloobchodu a ve zdravotnických zařízeních, vyzývám vás, abyste deponované produkty z vašich skladů neprodleně uvolnili zpět do maloobchodní sítě a do zdravotnických zařízení. Pokud tomu tak není, považujte tuto výzvu za bezpředmětnou. Jistě se mnou budete souhlasit, že v této nelehké situaci není žádoucí, aby jedna instituce se pletla pod nohy instituci jiné.

Na závěr tu mám tip pro paní ministryni financí Schillerovou. Až bude po odeznění koronavirové krize hledat úspory na výdajové straně státního rozpočtu, mohu doporučit - Správu státních hmotných rezerv. Nebude se jednat o úsporu nikterak velkou, spíš jen takové drobky, ale když je těch drobků více...

Každopádně jsem přesvědčen, že drtivá většina obyvatelstva nebude postrádat instituci, která za peníze daňových poplatníků skladuje kdesi v lesích v utajených objektech tisíce konzerv chalupářského guláše a podobné množství Sava. Nebo se pletu?

Autor: Petr Moos | středa 25.3.2020 17:35 | karma článku: 9.31 | přečteno: 486x

Další články blogera

Petr Moos

Hluppáci

Čas oponou trhnul a kovidománii vystřídala (zřejmě definitivně) válka na Ukrajině. Co všechno nám přinesla?

4.11.2022 v 13:47 | Karma článku: 25.53 | Přečteno: 659 | Diskuse

Petr Moos

Koronazamyšlení VI: Hluboce lidský příběh důchodkyně Vomáčkové

Poslyšte hluboce lidský příběh paní Vomáčkové, důchodkyně z Horní Dolní .Její jméno je smyšleno, příběh tak úplně ne.

25.11.2021 v 21:48 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 849 | Diskuse

Petr Moos

Koronazamyšlení V: Jak z toho ven?

Dlouho jsem nic nepsal. Důvod byl jednoduchý: veškerý mediální prostor vyplňovaly články o covidu a mě už to začalo unavovat. Na chvíli jsem si dokonce myslel, že je s covidem díky očkování amen. Ó, jak jsem se mýlil!

13.11.2021 v 21:35 | Karma článku: 20.34 | Přečteno: 525 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 560 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.82 | Přečteno: 1937 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 281 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 743

Občan středního věku i stavu, otec 2 dětí, smýšlení pravicově konzervativní, patriot, avšak i kosmopolita.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...