Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronazamyšlení IV: Kde je vlastně pravda?

Dnešní společnost je společností informační. Přestože informací je mnoho a mnohdy jedna informace popírá druhou, najdou se případy, kdy otázky vyřčené i nevyřčené zůstávají bez odpovědi. Můžeme se pak divit...

...že toto informační vakuum vzápětí spolehlivě vyplní tzv. "konspirační teorie"? Lidská fantazie je zdá se nekonečná, ovšem výmysly typu chemtrails, čipování obyvatelstva prostřednictvím vakcín (kterých?), nebo škodlivost sítí 5G jsou dle mého názoru akorát tak poukázkou na dlouhodobý pobyt u docenta Chocholouška pro šiřitele těchto bludů.

Všechny tyto neuvěřitelné bláboly by nemusely vzniknout, kdyby se široké veřejnosti dostávalo relevantních odpovědí - zejména pak na otázky související s epidemií nemoci covid-19. Zde vybírám namátkou některé z nich:

1. Jak je možné, že Česká republika vykazuje ve všech parametrech pandemie výrazně horší výsledky, než všechny okolní sousední státy, jak je ostatně vidět už na přiloženém obrázku?

Nákaza covid-19 ve střední Evropě

Přitom k takové rozdílnosti není žádný důvod. Hranice s okolními státy jsou zavřené již od listopadu loňského roku, pohyb je povolen v podstatě pouze pendlerům a kamionům. Zavlečení infekce do/z ciziny je tedy možné si škrtnout. Virus - jak je vidno - důsledně respektuje hranice ČR s okolím. Vidíte - prostor pro další otázku, tentokrát pro epidemiology: Znáte ze své praxe virus, který se šíří takto selektivně? Který respektuje hranice státu? Protože žádná odpověď na tyto otázky nejspíš nepřijde, pokusím se odpovědět sám: rozdíl je dán odlišnou metodikou sběru a vyhodnocování dat  v ČR a ve zbytku světa. V ČR je praktikován tzv. "kulveitismus" podle hlavního sběrčího dat pana Jana Kuveita. Do statistiky nakažených jsou započítáváni i tzv. "pozitivní bez příznaků", což je oxymoron typu "zdravý nemocný". Kdyby totiž počet nakažených v ČR byl očištěn o Kulveitovo specifikum "nakažení bez příznaků", rázem by se údaj o počtu nakažených příliš nelišil od okolních zemí. Však také není důvod k takové odlišnosti. Kulturní specifika středoevropských zemí jsou si hodně podobná, stejně jako sklon obyvatelstva k (ne)dodržování vládních nařízení. Nejsme v tomto směru žádné unikum.

Totéž platí o údaji o počtu zemřelých. Samotné oficiální stránky MZČR uvádí, cituji: "Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním COVID-19 po jednotlivých dnech zahrnuje všechna úmrtí osob, které byly pozitivně testovány na COVID-19 (metodou PCR) bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí, a k jejichž úmrtí došlo v rámci hospitalizace či mimo ni." Ostatně, i pan ministr Blatný se nechal slyšet, že údaje o počtu zemřelých na/s covidem asi nebudou úplně košer, když do této statistiky spadají i oběti dopravních nehod. Zlatá slova, pane ministře.

Když se ukáže, že ani údaje o aktuální zaplněnosti nemocnic pacienty s covid -19 nebudou zcela prosty jakékoliv kontroverze, vychází mi z toho celkově závěr, že zřejmě nebudeme "worst in Covid", jak se o nás ve světě píše. A když, tak pouze na základě údajů, které jsme světu sami podstrčili. Tedy, co říkám my - pan Kulveit!  A kým byl instruován?(další otázka zřejmě bez odpovědi)

Další otázka, která nedá mnohým včetně mne spát, je: Kde se nachází ono ohnisko nákazy covid-19 v ČR a jak je možné, že na něj vláda ČR doposud nepřišla, i když je obklopena četnými odborníky i "odborníky" a disponuje mimo jiné i mnohokrát prodlužovaným nouzovým stavem? Pomoci musel až známý bloger DFens, který zřejmě pravděpodobnou covidovou líheň odhalil včetně souvislostí, o kterých se doposud v oficiálních médiích mlčelo. Ono se příliš nehodí do krámu ostrakizovat průmysl, zvláště pak jeden nejmenovaný koncern, toho času ve správě svěřeneckých fondů.

Průmysl v České republice je z velké části závislý na velkém množství nekvalifikované pracovní síly. Jsou to tzv. "pásovci", neboť celou pracovní dobu tráví u pásu a periodicky opakují 2 až 3 pohyby, někdy i ze setrvačnosti cestou ze směny ve vrátnici u píchaček. Kdo to nezná, doporučuji grotesku Charlie Chaplina s názvem "Modern Times", neboli česky Moderní doba. Je to fakt zážitek.

Protože požadavek na množství "pásovců" ze strany průmyslových firem je natolik velký, že ho není možné uspokojit pouze z řad domorodců na standardní hlavní pracovní poměr (také je to díky činnosti odborů a levicových vlád docela drahé), vznikly před časem tzv. "pracovní agentury", disponující portfoliem pracovníků z východní Evropy, kteří nejsou příliš nároční na mzdu. Tato mzda, i když je hluboko pod českým průměrem, je pro agenturníka, zvyklého na daleko větší bídu, pořád ještě docela motivační. A to z ní agenturník musí odvádět desátek za zprostředkování v lepším případě pouze pracovní agentuře, v horším případě i nějakému svému krajanovi v roli kontraktora, který dotyčnému ten job sehnal a který si z desátek žije jako král.

Jak si agenturníci žijí, si nedokáže běžný český středostavovský člověk vůbec představit. V každém městě, kde je nějaká montovna, je zároveň i ubytovna, kde agenturníci žijí v otřesných hygienických podmínkách. Někdy je na ubytovnu konvertován velký 3+1 až 4+1 v činžovním domě a běžné nájemníky v těchto domech opravdu lituji.

Z výše uvedeného je jasné, že agenturníci žijí v podstatně jiném světě, než většina z nás. Ochrany českým Zákoníkem práce nepožívají, mnohdy ani neví, co to je. Chytne-li někdo z nich čínskou chřipku, je mu doporučeno, aby si vzal Ibuprofen a neplacené volno a někam na pár dní zalezl. Mnozí si nákazu přivezou do Schengenského prostoru už ze své domoviny - ale není příliš velký zájem jejich pohyb regulovat. Protože průmysl, zvláště pak montovny zahraničních vlastníků s produkcí primárně rovněž zaměřenou jako subdodávky pro velké německé koncerny, je v této zemi tabu velikosti posvátné krávy.

Setká-li se tedy nakažený agenturník Jura z Ukrajiny na stejné výrobní lince s českým Pepou, či Lojzičkou, oba mohou nákazu vesele roznášet dál. Asi se nemusím dlouze šířit o tom, že i český Pepa, či Lojzička v případě onemocnění covidem dostanou instrukce vzít si Paralen, někam si zalézt a hlavně ani slovo hygieně! 

A protože takovýchto montoven je po naší zemi jako naseto, nebrání šíření čínského viru v podstatě vůbec nic. Dokonce ani plošná opatření naší drahé vlády, připomínající spíše střílení naslepo do hloubi hustého lesa ve stylu "střílel na lišku, trefil Maryšku".

Když jsem tak přemítal, proč jsem já i celá moje rodina byli covidu od začátku epidemie ušetřeni (8x PCR test, vždy negativní), nabízí se mi odpověď, že zřejmě nemáme žádný kontakt v průmyslovém prostředí. A to skutečně nemáme.

Autor: Petr Moos | pondělí 8.3.2021 18:43 | karma článku: 20,80 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Petr Moos

Hluppáci

Čas oponou trhnul a kovidománii vystřídala (zřejmě definitivně) válka na Ukrajině. Co všechno nám přinesla?

4.11.2022 v 13:47 | Karma: 25,53 | Přečteno: 659x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení VI: Hluboce lidský příběh důchodkyně Vomáčkové

Poslyšte hluboce lidský příběh paní Vomáčkové, důchodkyně z Horní Dolní .Její jméno je smyšleno, příběh tak úplně ne.

25.11.2021 v 21:48 | Karma: 32,67 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení V: Jak z toho ven?

Dlouho jsem nic nepsal. Důvod byl jednoduchý: veškerý mediální prostor vyplňovaly články o covidu a mě už to začalo unavovat. Na chvíli jsem si dokonce myslel, že je s covidem díky očkování amen. Ó, jak jsem se mýlil!

13.11.2021 v 21:35 | Karma: 20,34 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení III

aneb je toto pouhá náhoda, nebo úmysl? A pakliže je to úmysl, co v konečném důsledku sleduje? Nechám to bez komentáře, ať si každý udělá obrázek sám.

30.9.2020 v 9:20 | Karma: 10,14 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení II.

aneb Hurá, promořujeme se! Na přelomu května a června naše drahá vláda slavnostně ukončila Období Temnoty, aneb Velkou Celonárodní Karanténu, při které byla z moci úřední téměř vypnuta ekonomika.

11.9.2020 v 14:16 | Karma: 13,05 | Přečteno: 306x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 791x
Občan středního věku i stavu, otec 2 dětí, smýšlení pravicově konzervativní, patriot, avšak i kosmopolita.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy