Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronazamyšlení V: Jak z toho ven?

Dlouho jsem nic nepsal. Důvod byl jednoduchý: veškerý mediální prostor vyplňovaly články o covidu a mě už to začalo unavovat. Na chvíli jsem si dokonce myslel, že je s covidem díky očkování amen. Ó, jak jsem se mýlil!

Předem bych chtěl předeslat, že nejsem lékař, ani zdravotník. Mým nativním oborem je elektrotechnika a elektronika. Z toho titulu už mám připravený článek na téma "Proč nejsou bateriové elektromobily budoucností mobility, ale její slepou uličkou." Ale o tom až příště.

Průšvih této zatím stále ještě kovidové doby není zdravotnictví. Nakolik mohu posoudit z pozice nepříliš častého pacienta, české zdravotnictví se mi jeví být na velmi vysoké úrovni. Někteří lidé, kteří disponují srovnáním, dokonce tvrdí, že česká zdravotnická zařízení co do kvality poskytované péče předčí srovnatelná zařízení v zemích, které jsou nám dlouhodobě vydávány za vzor - třeba UK ? Pardon, to byl vtip ;-)))

Problém (ne)zvládání pandemie koronaviru podle mne neleží na doktorech, sestřičkách, či managementu jednotlivých zdravotnických zařízení. Problém je od samého počátku v naprosto nezvládnutém managementu této krize a k tomu už se může vyjádřit i laik mého typu, aniž by se dostal do situace, kdy mu budou chybět důležité informace. Končící vláda Andreje Babiše od samotného počátku řešení epidemie koronaviru předvádí naprostý systémový chaos - mikromanagement neboli řešení i sebemenšího detailu centrálně místo delegování na nižší stupně řízení, místo ucelené koncepce sled chaotických ad-hoc opatření, která jsou krátce po jejich vyhlášení zásadně měněna a která většinou zrušil Nejvyšší správní soud ČR jako nedostatečně odůvodněná.

Podle odborníků na epidemiologii je možné řešit epidemii jakéhokoliv viru v zásadě dvěma způsoby: První je tzv. "marginalizace viru", jeho součástí jsou nechvalně proslulé lockdowny, neboli zásadní omezení pohybu obyvatel, spojené s masivním testováním a trasováním kontaktů jedinců s pozitivním výsledkem PCR testu. Tento způsob se dá využít v ostrovních státech typu Irsko, Singapur nebo Austrálie, kam je možný přístup pouze přes letiště, nebo po moři - což se dá ohlídat. Ani tak to není stoprocentně účinná metoda. Virus totiž neuznává hranice, ani bariéry a byl zaznamenán i případ proniknutí viru SARS-nCov2 do přísně uzavřeného klášterního komplexu v Cincinnati ve státě Ohio v USA, kde byla mobilita tamních obyvatel stabilně rovna nule. Aplikovat politiku uzávěr v ČR, která leží uprostřed Evropy, ze všech stran obklopena prostupnou pevninou a navíc výhradně státy, které jsou členy Schengenského prostoru, je prostě akt nejvyšší idiocie. Míst, kudy je možno do ČR vstoupit suchou nohou přes zelenou hranici, je teoreticky nekonečně mnoho. To bychom museli obnovit někdejší Pohraniční stráž se vším všudy, co k ní kdy patřilo - zátarasy, ostnaté dráty, signální stěny, samostatně útočící psi. A to si doufám nikdo nepřeje.

Je veřejným tajemstvím, že koronavirus je k nám zavlékán v časových intervalech, které se nepřekvapivě kryjí nikoliv s nástupy českých dětí do škol po prázdninách, ale s nástupy zahraničních studentů k zahájení nového akademického roku na vysokých školách (v menší míře) a hlavně v daleko větší míře s hromadnými nájezdy agenturních zaměstnanců z Východu do českých továren. Když jsem se dozvěděl zprávu o falešných covid pasech, které má na svědomí polsko-ukrajinský gang, řekl jsem si, že mě to na rozdíl od Babišovy vlády vlastně příliš nepřekvapuje. Kde je poptávka, tam se brzy objeví i nabídka. Kouzlo Schengenského prostoru pak vynikne tehdy, když do něj držitel takovéhoto falzifikátu poprvé vkročí. Může se volně pohybovat od Přemyšle po Lisabon a nikdo mu v tom nezabrání.

Také testování a trasování má své limity použití. Trasování kontaktů pozitivního jedince má cenu v samotných počátcích epidemie, kdy počet případů není velký a hygieny to stíhají. V okamžiku, kdy převládne komunitní přenos, přestávají hygieny stíhat trasovat a jsou v podstatě vyřazeny z boje. V takovém případě je potřeba na trasování rezignovat, neboť v tu chvíli zbytečně odčerpává lidské zdroje na v podstatě již prohraný závod.

Druhý způsob boje s koronavirem je kombinace vakcinace/imunizace (pro ty, kterým se nelíbí slovo "promořování"). Tato metoda stojí na vcelku logickém poznatku, že každý jedinec se musí s virem potkat, aby si jeho tělo mohlo proti viru vytvořit protilátky. Vakcinace ho ochrání v lepším případě před samotným propuknutím nemoci, v horším případě před těžším průběhem nemoci. Bohužel, žijí mezi námi i jedinci s oslabenou imunitou (senioři, chroničtí pacienti), kteří v současnosti plní nemocnice a bohužel i JIP, ačkoliv již byli vakcinováni. Vakcína není elixír nesmrtelnosti, tito lidé v drtivé většině případu mají i další nemoci, které je sami o sobě mohou dovést na cestu, ze které již není návratu.

Pokud dosluhující Babišova vláda žehrá na tzv. "odpírače očkování", může si za to z velké části sama. Mezi vládou a občany musí existovat důvěra, která však byla porušena ze strany dosluhujícího vládního kabinetu chaotickým jednáním, neochotou vysvětlovat jednotlivá opatření a v neposlední řadě arogantním a sprostým jednáním. V takovém případě se řada lidí zasekne už z principu, i když je to v konečném důsledku poškodí. Hodně jedinců staví své principy vysoko nade vše - dokonce i nad vlastní zdraví. Znovu zdůrazňuji, jakožto očkovaný jedinec asi nepochopím, jak může uražené ego zvítězit nad ochranou vlastního zdraví a pudem sebezáchovy, ale holt někteří jedinci to mají jinak. Ostatně to bude jeden z úkolů nové vlády Petra Fialy - získat zpět ztracenou důvěru občanů ve vládu jako instituci.

K jednomu důležitému poznatku mne dovedl  tento rozhovor moderátora pořadu Prostor X Čestmíra Strakatého s pravděpodobným budoucím ministrem zdravotnictví MUDr. Vlastimilem Válkem. Hned zkraje si pan doktor Válek postěžoval, že ÚZIS generuje nedostatečně strukturovaná data o epidemii. Na druhou stranu ovšem šéfa ÚZIS pana Ladislava Duška chválil za jeho dosavadní práci. Já osobně s panem doktorem Válkem souhlasím ve věci nedostatečného strukturování dat. Tu nedostatečnou strukturovanost spatřuji především v tom, že je nám každý den v médiích prezentováno hausnumero "počet nakažených". Tento souhrnný údaj znamená pouze doslova "počet osob, kterým byl v uplynulém dni pomocí PCR testu detekován na nosohltanové sliznici pozitivní nález viru SARS-nCov2". Do jednoho pytle jsou tak hozeni "pozitivní bezpříznakoví" (což je oxymoron na způsob Moliérova "Zdravého nemocného"), tak i jedinci lehce symptomatičtí, společně s adepty na postel na JIPu. V takovém případě se vlastně skoro ani Babišově vládě nedivím, že vydávala tak chaotická a od reality odtržená nařízení. Když měla k dispozici jako podklad pro rozhodování takto nepřesná data, není se co divit. Za tuto datovou diskrepanci je ovšem plně zodpovědný šéf ÚZIS Ladislav Dušek, který by měl okamžitě rezignovat na svoji funkci. Proč ho budoucí ministr zdravotnictví dr. Válek ještě hájí, mi není jasné. Asi se pánové dobře znají.

Od začátku epidemie rovněž není jasné, proč jsme zcela rezignovali v případě covidu na standardní, léty zaběhlé postupy. Mám na mysli zejména - proč jsme z boje proti covidu zcela vynechali tradiční bojovníky proti nemocem z první linie - praktické lékaře neboli obvoďáky? Přitom právě oni by mohli být nejlepší zbraní prvního sledu v boji proti covidu. Mohou zvládnout nejen otestování příznakových pacientů za účelem přesnější diagnózy, ale zároveň mohou hned na místě předepsat příslušné léky. Což je další věc, na kterou současný systém zcela rezignoval. Člověku, který covidem již onemocněl, žádná vakcína nepomůže, u toho musí být okamžitě nasazena medikace, což vám ovšem v testovacím centru neudělají, tam vás po pošimrání tyčinkou v nose odešlou zpět domů a nikdo se o vás dále nepostará. Pokud by se PCR testy prováděly pouze u pacientů s příznaky, mohlo by se zdravotními pojišťovnami hrazené PCR testování přesunout do ordinací praktických lékařů a zrušit tak po celé republice většinu testovacích stanů, jejichž provoz stojí denně daňové poplatníky 27 milionů Kč. Na ulici by tak zůstaly pouze testovací kapacity komerčního charakteru, tedy PCR/AGn testy plně hrazené klientem pro účely vycestování do zahraničí, testování cestujících po příletu na letišti a podobně.

Můj návrh na zapojení praktických lékařů do léčby koronavirového onemocnění není nic jiného, než snaha vrátit věci tam, kam historicky patří. Léčit mají lékaři a nikoliv statistici a datoví vědci. První linie boje s koronavirem navrácená zpět do rukou praktických lékařů by měla podle mého názoru obrovskou výhodu v tom, že na rozdíl od testovacích center by mohla být pacientu nasazena ihned odpovídající léčba a nekončilo by jich tolik v nemocnicích. Tím by se síť ordinací praktických lékařů stala velice účinným firewallem proti případnému přetížení nemocnic. Praktičtí lékaři by mohli rovněž převzít do své agendy též vakcinaci proti covid-19 - alespoň u části odmítačů by se mohlo podařit prolomit přetrvávající nedůvěru k vakcinaci. Doktor, ke kterému chodí už dlouhé roky a se kterým byl doposud plně spokojený, by ho přece do něčeho špatného nechtěl uvrtat, nebo se pletu?

Nedávno jsem obdržel dotaz: "Pokud zcela rezignujeme na plošné PCR testování a trasování rizikových kontaktů, kdo nás ochrání před bezpříznakovými superpřenašeči?" Moje odpověď je jednoduchá: pokud budeme mít většinu obyvatelstva promořenu/proočkovánu, bude tím učiněno dostatečné opatření na straně potenciálních příjemců infekce, takže tzv. "superpřenašeče" nebude potřeba řešit. Případy, které přesto onemocní kovidem, by měli řešit jejich praktičtí lékaři tak, aby v nemocnicích končily pouze malé jednotky případů.

Co říci na závěr? Toto zamyšlení nad stále ještě nekončící korona epidemií možná nemá parametry nějaké ucelené strategie jak vyvést národ z temného covidového údolí  zpět k normálu. Bude to možná tím, že nejsem žádný zdravotnický expert (jak už jsem ostatně uvedl na začátku). Ovšem nutnost vypracovat nějakou strategii řešení situace s epidemií covid-19 a hlavně ji úspěšně prosadit v praxi - to bude velmi nelehký úkol pro nového ministra zdravotnictví, ať už jím bude pan doktor Válek, či kdokoliv jiný. Bude to hodně o znovuzískání ztracené důvěry v resort zdravotnictví, potažmo ve vládu jako celek. Rozhodně to dle mého názoru nepůjde za účasti některých lidí, zdiskreditovaných v minulé éře.

P.S.: Opět jsem zapomněl na roušky a respirátory! ;-) Omlouvám se, moje vina. Ovšem když jsem tak učinil již podruhé, asi toto téma nepovažuji za důležité. Nuže tedy: v současné době je normou používání respirátorů třídy FFP2/KN95. Tyto respirátory byly vyvinuty tak, aby zachytávaly poletující částice velikosti od 500 mikronů nahoru. Jsou hojně používány zejména brusiči a lakýrníky. Částice viru SARS-nCov2 má velikost asi jen 100 mikronů, použití respirátoru FFP2/KN95 proti koronaviru má asi takovou účinnost, jako použití okenních mříží proti létajícímu hmyzu. Móda roušek/respirátorů k nám stejně jako koronavirus dorazila z Číny. Tam se tato ochrana dýchacích cest těšila velké oblibě ještě dávno před vypuknutím koronavirové epidemie. Ovšem ze zcela jiných důvodů. V čínských průmyslových centrech je velmi často zhoršená smogová situace, spojená s vysokou koncentrací polétavého prachu. V takovém případě dává použití respirátorů na ochranu dýchacích cest smysl. Před infekcí SARS-Ncov2 nás ovšem nezachrání. Navrhuji proto zrušit povinnost jejich nošení.

Autor: Petr Moos | sobota 13.11.2021 21:35 | karma článku: 20,34 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Petr Moos

Hluppáci

Čas oponou trhnul a kovidománii vystřídala (zřejmě definitivně) válka na Ukrajině. Co všechno nám přinesla?

4.11.2022 v 13:47 | Karma: 25,53 | Přečteno: 659x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení VI: Hluboce lidský příběh důchodkyně Vomáčkové

Poslyšte hluboce lidský příběh paní Vomáčkové, důchodkyně z Horní Dolní .Její jméno je smyšleno, příběh tak úplně ne.

25.11.2021 v 21:48 | Karma: 32,67 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení IV: Kde je vlastně pravda?

Dnešní společnost je společností informační. Přestože informací je mnoho a mnohdy jedna informace popírá druhou, najdou se případy, kdy otázky vyřčené i nevyřčené zůstávají bez odpovědi. Můžeme se pak divit...

8.3.2021 v 18:43 | Karma: 20,80 | Přečteno: 873x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení III

aneb je toto pouhá náhoda, nebo úmysl? A pakliže je to úmysl, co v konečném důsledku sleduje? Nechám to bez komentáře, ať si každý udělá obrázek sám.

30.9.2020 v 9:20 | Karma: 10,14 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost

Petr Moos

Koronazamyšlení II.

aneb Hurá, promořujeme se! Na přelomu května a června naše drahá vláda slavnostně ukončila Období Temnoty, aneb Velkou Celonárodní Karanténu, při které byla z moci úřední téměř vypnuta ekonomika.

11.9.2020 v 14:16 | Karma: 13,05 | Přečteno: 306x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 791x
Občan středního věku i stavu, otec 2 dětí, smýšlení pravicově konzervativní, patriot, avšak i kosmopolita.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy